tisdag 8 april 2014

Europeiska centralbanken Möte och potentiella påverkan på guld


 Under flera år nu har europeiska nationer kämpat ekonomiskt . Spanien och Grekland har sett dramatiska siffror arbetslöshet ; Spaniens ungdomssegmentet har en arbetslöshet på 56 % , medan Greklands ungdomar står inför 60 % arbetslöshet . Frankrike och Italien är båda kämpar också. ECB har kämpat deflationen , vilket i sin tur skadar någon chans att arbetslöshets vändning . Som ett resultat , är Euro sentimentet försämras , särskilt för yngre generationer som inte kan hitta arbete . Vissa politiker i Frankrike och andra länder är offentligt uttrycker sitt stöd för att bryta sig ur euron som den primära valuta .

Detta kommer med största sannolikhet att bli ett diskussionsämne vid denna veckas ECB- möte . ECB behöver stöd från sina nationer ; annars Euro experimentet kommer att misslyckas . De sannolikt kommer att behöva kompromissa genom att anta en mindre strikt policy som är inriktad mer mot den ekonomiska och jobbtillväxten , i motsats till åtstramningar .

Så, hur har detta att göra guld ? I den stora bilden , politiska och ekonomiska frågor påverkar alltid guld , som vi har sett i USA i år ( se : Syrien , liksom den senaste regerings avstängning ) . Mer specifikt är ECB den näst mäktigaste centralbank i världen , så en förändring av politiken kommer också att påverka priset på guld . En mindre strikt policy skapar mild Euro inflation , vilket i sin tur kommer att göra guld mer värdefull . När allt är skydd mot inflation ett av de främsta skälen människor investera i guld i första hand , så skapa mild inflation ökar värdet på guld .

Effekten har potential att bli vändpunkten guld investerare har väntat på eftersom metallen undergång tidigare i år . Om ändringen är betydande , då effekten kommer att vara stark nog att skicka guld pris på en dramatisk ökning . Med tanke på att mötet äger rum denna vecka , finns många ekonomiska experter som är inställda på att den europeiska ekonomiska landskapet ge råd till människor att köpa fysiskt guld så snart som möjligt .

Sedan april 2013 försäljningen av guld har minskat varje månad på grund av priset på guld släppa, vilket skapade en uppdämd efterfrågan från privata investerare letar efter en bra affär .

Men det är fortfarande en bit data som visar lite styrka . En stor del av guldförsäljningen skett i de senaste två veckorna i augusti på grund av spänningarna i Mellanöstern tankning investerare önskar för fysiska ädelmetaller som en säker tillflyktsort tillgång för skydd mot geopolitiska oron .

David Beahm , vice vd för Blanchard & Co uppgav , " Investerare är oroliga för vad som kommer att hända med aktiemarknadenom ett krig bryter ut över i Syrien . Guld är en av de få tillgångar som ger säkerhet under tider som dessa . "

Köpa säkra tillgångar kan vara kortlivad , om spänningarna i Syrien bosätta sig . Chief ädelmetaller analytiker på HSBC , konstaterade James Steel , " geopolitiska demonstrationer brukar inte boj marknaden om det finns ytterligare försämring .

Priserna på guld rally förra månaden till den högsta de har varit sedan i maj på grund av att USA och dess allierade som hotar att starta militära angrepp på Syrien .

När USA drog tillbaka på idén om den amerikanska militären slående Syrien , guldpriser sjönk något och en stark USA -inflationen läsning förstärkta förväntningar om att Fed kommer att koniska sin monetära stimulanser snart .

Priserna på ädelmetaller är oftast stark under fjärde kvartalet , förening att vi med den nya regeringen avstängning och kunde se priserna gå högre härifrån .